PRZYGOTOWANIE
POSIŁKÓW

Obniżenie odporności wiąże się ze zwiększonymi zakażeniami, także pokarmowymi. Jedną z podstaw ich zapobiegania jest dbałość o właściwa higienę. Oto kilka podstawowych zasad, które pomogą utrzymać prawidłową higienę podczas przygotowania posiłków w Twojej kuchni:

1. Przed rozpoczęciem prac konieczne jest umyciem rąk mydłem pod bieżącą wodą min 30 sekund.

2. Ważne jest dbanie o czystość powierzchni, na której przygotowujemy posiłki. Blat kuchenny, deska do krojenia, sztućce powinny być dokładnie umyte i zdezynfekowane.

3. Używając desek do krojenia powinniśmy mieć ich kilka. Osobna do krojenia warzyw, nabiału, chleba a osobna do krojenia mięsa, zwłaszcza surowego. W ten sposób można zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków.

4. Po zakończeniu prac bardzo ważne jest, aby dokładnie umyć i zdezynfekować: blat kuchenny, deskę, sztućce. Ściereczki, ręczniczki, których używaliśmy podczas przygotowywania posiłków powinny być dokładnie wysuszone, aby nie dopuścić do namnożenia się bakterii.

5. Przygotowaną żywność należy schłodzić dość szybko po przygotowywaniu, aby nie dać szansy na rozwój mikroorganizmów. Resztek które pozostały po posiłku nie powinno się pozostawiać poza lodówką dłużej niż 2 godziny.

6. Koniecznie jest utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury w lodówce od około 8 stopni do 12 stopni Celsjusza. Niska temperatura spowalnia rozwój bakterii.

7. Produkty które są rozmrażane powinny być przechowywane w lodówce i wyjęte z oryginalnego opakowania

8. Nie wolno jeść surowego ciasta, zwłaszcza z dodatkiem nieprzegotowanych jajek, które niosą ze sobą ryzyko Salmonelli.

9. Bakterie bez szans – spływ w zlewie, obszar dookoła kosza na śmieci- to miejsca o których często zapominamy podczas sprzątania. Bakterie – wręcz przeciwnie. Odpowiednia dezynfekcja zapewni nam oczyszczenie zainfekowanych miejsc.

10. Dość istotne jest również codzienne odkażanie mokrej gąbki do mycia naczyń, która jest świetną pożywką dla bakterii- minimum 60 sekund w mikrofalówce.