
PRZYGOTOWANIE
POSIŁKÓW
1. Przed rozpoczęciem prac konieczne jest umyciem rąk mydłem pod bieżącą wodą min 30 sekund.
2. Ważne jest dbanie o czystość powierzchni, na której przygotowujemy posiłki. Blat kuchenny, deska do krojenia, sztućce powinny być dokładnie umyte i zdezynfekowane.
3. Używając desek do krojenia powinniśmy mieć ich kilka. Osobna do krojenia warzyw, nabiału, chleba a osobna do krojenia mięsa, zwłaszcza surowego. W ten sposób można zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków.
4. Po zakończeniu prac bardzo ważne jest, aby dokładnie umyć i zdezynfekować: blat kuchenny, deskę, sztućce. Ściereczki, ręczniczki, których używaliśmy podczas przygotowywania posiłków powinny być dokładnie wysuszone, aby nie dopuścić do namnożenia się bakterii.
6. Koniecznie jest utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury w lodówce od około 8 stopni do 12 stopni Celsjusza. Niska temperatura spowalnia rozwój bakterii.
7. Produkty które są rozmrażane powinny być przechowywane w lodówce i wyjęte z oryginalnego opakowania
8. Nie wolno jeść surowego ciasta, zwłaszcza z dodatkiem nieprzegotowanych jajek, które niosą ze sobą ryzyko Salmonelli.
9. Bakterie bez szans – spływ w zlewie, obszar dookoła kosza na śmieci- to miejsca o których często zapominamy podczas sprzątania. Bakterie – wręcz przeciwnie. Odpowiednia dezynfekcja zapewni nam oczyszczenie zainfekowanych miejsc.
10. Dość istotne jest również codzienne odkażanie mokrej gąbki do mycia naczyń, która jest świetną pożywką dla bakterii- minimum 60 sekund w mikrofalówce.