BAKTERIE
WOKÓŁ NAS

Bakterie i wirusy to mikroorganizmy, które osiągają wielkość od 0,1 do kilkunastu mikrometrów. Mają różnorodne kształty – okrągłe, spiralne, podłużne. Stąd też powstają ich nazwy, np. przecinkowce, krętki, pałeczki, krętki itd.. Są bakterie, które potrzebują tlenu do przemiany materii oraz beztlenowce, których metabolizm obywa się bez tlenu. To właśnie wśród beztlenowców jest najwięcej bakterii chorobotwórczych. Bakterie nie mają zbyt wygórowanych wymagań, dlatego świetnie radzą sobie w każdym środowisku. Można je spotkać w glebie, w innych organizmach, w powietrzu, w wodzie i na lodowcach. Szacuje się, że na Ziemi żyje w przybliżeniu pięć kwintylionów bakterii. Około dwóch kilogramów różnych drobnoustrojów zamieszkuje również w ludzkim ciele. Większość z nich jest człowiekowi przyjazna, ponieważ reguluje prawidłowe działanie organizmu. Istnieje jednak druga grupa – patogeny wywołujące zakażenia i choroby.

Na kontakt z chorobotwórczymi drobnoustrojami jesteśmy narażeni każdego dnia. Groźne dla zdrowia mikroby znajdują się m.in.:

  • w kuchni: na blatach kuchennych, zmywakach, gąbkach,
  • w biurze: klawiaturach, myszkach komputerów, biurkach,
  • przedmiotach codziennego użytku: telefonach komórkowych, bankomatach, banknotach, monetach, poręczach schodów, klamkach, włącznikach światła,
  • miejscach publicznych: uchwytach i kasownikach w komunikacji miejskiej, wózkach w centrach handlowych, wieszakach z ubraniami w sklepach, dozownikach mydła w publicznych toaletach, przewijakach, zabawkach w przedszkolu
Dotykając tych przedmiotów „zbieramy” bakterie pozostawione tam przez inne osoby m.in. rotawirusy i norowirusy, odpowiedzialne za biegunki, gronkowiec złocisty, pałeczki Salmonella, Shigella, patogenne Escherichia coli, jaja tasiemca i owsika powodujące zakażenia skóry i zatrucia pokarmowe. Wystarczy, że później dotkniemy twarzy w okolicach oczu, ust lub nosa, a zarazki z rąk trafią prosto do naszego organizmu. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) 69% zakażeń przewodu pokarmowego jest spowodowanych skutkiem przenoszenia zarazków przez zanieczyszczone ręce i dotykanie zakażonych powierzchni. Złe nawyki higieniczne dorosłych są często przyczyną chorób biegunkowych u najmłodszych dzieci, u których, do piątego roku życia, przebieg zakażeń przewodu pokarmowego może być bardzo ciężki. Każdego roku na całym świecie z powodu biegunek umiera około 3,5-4 mln dzieci w tej grupie wiekowej. Drugą grupę ryzyka stanowią osoby powyżej 65. r.ż.

Właśnie dlatego tak ważne jest przestrzeganie właściwej higieny rąk. Jak ją zachować? Przede wszystkim systematycznie myjąc ręce, a w sytuacjach, kiedy nie jest to możliwe, stosując żele do rąk CleanHands™.